Meny

Digitalisering hetaste HR ämnet enligt HR Almedalen

När besökarna på temasajten HR Almedalen får välja ämnen som intresserar de mest just nu hamnar mångfald längst ned på listan, med bara 9,1% av rösterna. Samtidigt hamnar integration i topp tre (12,9%), ett ämne som också ökat markant i det officiella Almedalsprogrammet i år. Det är däremot frågor om digitalisering som är hetast bland chefer och specialister inom HR just nu. Här är hela röstningen och listan av vilka ämnen som är hetast och inte hos HR. 

Detta intresserar HR just nu

Besökare på HR Almedalens webbplats har besvarat frågan “Vilket ämne intresserar dig mest just nu?” och fått välja mellan 8 olika ämnen. Resultaten ger tydlig koppling till de heta samhälls- och näringslivsfrågorna idag. 

Digitalisering

18,2%

Kompetensförsörjning

14,4%

Integration

12,9%

Innovation

12,3%

Arbetsmarknad

12,0%

Nya arbetslivet

11,7%

Entreprenörskap

9,4%

Mångfald

9,1%

Heta ämnen speglar samhällsdebatten

Ett tydligt intryck från röstningen av heta HR ämnen just nu är att de mest valda ämnena avspeglar det som även verkar vara top of mind hos politiker, företagsledare och samhällsaktörer i stort. Många branscher och företag kämpar med digitaliseringen. Unga tillväxtbranscher liksom tung industri har stora utmaningar med talangjakten och attraktionskraften. Lägg till det industrins stora framtida pensionsavgångar så blir det fart i kompetensförsörjningsfrågan. 

Samtidigt skapar digitalisering, urbanisering och globalisering (GUD) helt nya utmaningar och möjligheter för arbetsmarknaden. Just nu är utmaningarna extra påhejade av bland annat stora strukturella utmaningar med integrationen av nyanlända svenskar - ett ämne som i sig aldrig varit hetare och utgör drygt 10% av alla aktiviteter Almedalen i år. Nämnda GUD-utveckling gör också att pressen på innovation och nya lösningar (gärna snabbt) aldrig har varit högre. Allt sammantaget gör så klart att vi även kan vänta oss nytt väldigt annorlunda arbetsliv framöver.   

Entreprenörskap och mångfald tappar

Några ämnen måste hamna i botten och kanske är just entreprenörskap och mångfald de ämnen som just nu inte har samma akuta ställning på samhälls- och näringslivsagendan. Samtidigt är just jakten på mer högre entreprenörskap, större dynamik och mångfald något som både samhällsaktörer och näringslivet skriker efter. Hoppet ställs ofta till nya entreprenöriella krafter och initiativ att överkomma de hinder som upplevs för att lösa dagens stora utmaningar. Samtidigt ryms flera av dessa aktiviteter i andra ämnen, t.ex. digitalisering och innovation. 

Heta ämnen tar plats i Almedalen

Vill du utforska dessa ämnen vidare på plats i Almedalen? I eventguiden på HR Almedalen finns det gott om utvalda events inom alla kategorier. Flest utvalda events finns inom ämnet Kompetensförsörjning, med hela 24 events under veckan. Så här ser hela listan ut fördelat på ovan ämnen (för de events som är utvalda för HR Almedalen, det finns så klart ännu fler om man kollar hela programmet). 

Kompetensförsörjning

24

Digitalisering

15

Entreprenörskap

14

Arbetsmarknad

13

Innovation

12

Integration

11

Mångfald

10

Nya arbetslivet

7

I eventkalendern på www.hralmedalen.com är varje event markerat med det huvudsakliga ämnet och du hittar alla bra events genom att kolla igenom de dagar du är intresserade av. 

Ska du till Almedalen och tänker sprida tankar, intryck och kunskap via dina sociala medier? Glöm inte att tagga inläggen med #HRalmedalen. Själva finns vi på @HRalmedalen.

Totalt har 341 röstningar kommit in mellan 17 juni och 30 juni. Omröstningen och initiativet HR Almedalen görs av digitala kommunikationsbyrån Comprend. Kontakt är Tommie Cau, på tommie.cau@comprend.com eller 070 - 2607093.

PS. Bilden är från Comprends seminarium i Almedalen 2015 om digitaliseringens påverkan på talangjakten - då och fortsatt ett högaktuellt ämne!